Aşure nedir? Aşure nasıl yapılır?
Aşure nedir? Aşure nasıl yapılır? Aşure ne zaman yapılır? Evde Aşure yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel Aşure tarifinden faydalanmak istermisiniz? Osmanlı döneminde Aşure nasıl yapılırdı? Aşure ne anlama gelir? Aşure de hangi malzemeler kullanılır?
İşte Bunların Hepsinin Cevabı Orijinal Tarif ve Tam Ölçüler İle Aşure Nasıl Yapılır?
Türk mutfağı şeflerinden Şef Aydın Demir’in özel aşure tarifi...
En İyi Lezzetlerden Aşure Tarifi
En Eski Lezzetlerden Aşure İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 2 Su Bardağı Aşurelik Buğday
* 1 Su Bardağı Nohut
* 1 Su Bardağı Kuru Fasulye
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Su Bardağı Kuru İzmir Üzümü
* 20 Adet Kuru Kayısı, Küp Kesilmiş
* 10 Adet Kuru İncir, Küp Kesilmiş
* 1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
* 2 Kilogram Şeker
* 1 Portakalın Kabuğu (İç Kısımdaki Beyaz Kabuğu Alın Ve İkiye Bölün)
* 1 Tutam Safran Ya Da Zerdeçal (4 Yemek Kaşığı Gülsuyunda Bekletilmiş)
Aşure 'nin Üzerini Süslemek İçin:
* Toz Tarçın
* Kuru Kayısı
* Kuru İncir
* Ceviz İçi
* Dolmalık Fıstık
* Nar Taneleri
Aşurenin Yapılışı:
Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısıları akşamdan ıslatın. Aşurelik buğdayı beyaz suyu gidene kadar yıkayın. Bir gece önceden 15-20 dakika haşlayın, ocağı kapatıp sabaha kadar demleyin. Sabah buğdayı pişirmeye başlayın. Pirinci ıslatıp biraz bekletin ve kaynayan buğdaya ekleyip birlikte pişmeye bırakın. Diğer taraftan bakliyatları da ayrı ayrı tencerede yumuşayana kadar pişirin.
Aşurenin başından ayrılmayın. Sürekli karıştırmanız gerekli. Mümkünse tahta kaşıkla bu işlemi yapın. Sürekli yanınızda sıcak suyunuz hazır olsun; buğdaylar suyu çektikçe kaynar su eklemeye devam edin. Buğdaylar pişip, suyun kıvamı koyulaşmaya başladığında pişen bakliyatları süzüp kabuklarını soyun, aşureye ekleyin.
Hepsi birlikte kısık ateşte kaynayıp özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, kuş üzümü, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edin. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayın. Şekeri ekledikten sonra ve yaklaşık 20-30 dakika daha kaynattıktan sonra kıvamını alır.
Safranlı gülsuyunu ve doğranmış kuru incirleri ekleyip ocağı kapatıp aşure soğumadan kâselere pay edin. Üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz.
Osmanlı döneminde aşure...
Aşure, Osmanlı döneminde tekkelerde, imarethanelerde pişirilip dağıtılıyor. Aşure geleneğinin en önemli kısmı her dönemde paylaşmak. Evde pişirilen aşure eşe dosta, akrabaya; sarayda pişirilen ise saraydakilere, devlet önde gelenlerine ve halka dağıtılıyor.
Çeşitlerine gelince; sert buğday temizleniyor, kabuğu çıkarıldıktan sonra bir gece önce haşlanıp demlenmeye bırakılıyor ve ertesi günü pişiriliyor; buğday tamamen eriyerek pişirilirse “süzme”, taneli kalırsa “daneli”, süt ilave edilirse “sütlü” oluyor. Özge Samancı, “Süzme saray aşuresi” olarak nitelendirilen çeşidin saray önde gelenlerine özel testilerle gönderildiğini belirtiyor.
Süzme aşure, dövülmüş buğday, biraz pirinç, badem ve çok az nohutla pişiriliyor; soğuduktan sonra da içine biraz misk ekleniyor. Halka dağıtılan ise daneli olarak biliniyor.
Yorumlar
Yorum Gönder